Gå direkt till innehåll
Cecil Coworking i Stockholm
Cecil Coworking i Stockholm

Pressmeddelande -

Hur stort kan coworking bli?

Coworking och pandemin
Pandemin pausade stundande kontorsflyttar för många företag - framförallt pga ovissheten det medförde. Coworking kom då i kläm pga kortare avtal, och branschen såg en minskad omsättning på de befintliga anläggningarna.

Däremot såg branschen som helhet en tillväxt om 5% under 2020 tack vare nya anläggningar, och nu mot slutet av 2021 exploderar efterfrågan. Vi har sett beläggningsgraden på kontorshotell inom tull öka från 61% till 77% mellan det tredje och fjärde kvartalet i år.

Nyöppnade anläggningar har fyllts på rekordtid under året som gått. Covid19 har påskyndat strukturförändringen som skedde redan innan pandemin - nämligen en arbetsplats som fokuserar på mötet mellan människor där flexibiliteten och all inclusive konceptet hos coworking vinner desto oftare över storleken man får för samma pris på ett traditionellt kontor.


Coworking mognar

Coworking som produkt mognar och utvecklas till att möta allt fler målgruppers behov. Från att ha varit synonymt med hot desks för frilansare har begreppet coworking breddats enormt i vilka produkter som erbjuds och i vilken tappning.

Många av dessa produkter är så pass vassa inom sin nisch idag att de helt enkelt är bättre sammanhang för sina kunder än de traditionella kontoren. Ett annat exempel är framfarten av coworkinglösningar för större företag, där skräddarsydda avdelningar byggs upp för kunden som ett mellanting mellan eget kontor och coworking, men där framförallt flexibiliteten ligger som grund.

Coworking står för ca 3,5% av kontorsstocken i Stockholm idag, och fortsätter marknaden att växa med 20-25% per år, dvs i samma takt som innan pandemin, kommer branschen stå för 10% av omsättningen på kontorsbranschen 2025 motsvarande 4 miljarder kronor. - Viktor Söderström, VD, yta.se 

Införlivas detta så kommer marknaden se annorlunda ut i form av ett större och bredare produktutbud. Som fastighetsägare bör man tänka på vilket sätt man själv vill vara med på den förändringen, antingen genom samarbete med befintliga operatörer, stöttande av nya koncept, eller lansering av egna produkter.

Flera faktorer har tillsammans bidragit till en perfekt storm för coworkings explosion. Över åren har antalet kvadratmeter du behöver på ditt kontor sett till antalet anställda minskat och minskat, genom teknikutveckling och nya arbetssätt.

Fokuset har skiftats från att kunna erbjuda en bra arbetsstation till att erbjuda en bra arbetsmiljö. Det har aldrig heller varit enklare för företag att starta igång och växa än det är idag. För många företag leder den ekvationen till att man kan åstadkomma ett bättre kontor för sina medarbetare, som dessutom är flexiblare, för samma peng som det traditionella.

Företagare vill kunna ha en flexibilitet och enkelhet i sitt företagande, idag har coworkingprodukterna hunnit ikapp den efterfrågan och kan erbjuda detta till en desto större målgrupp.


Hur länge stannar kunder?
Vi ser att allt fler företag tar beslutet att gå över till coworking, inte som en tillfällig ersättare utan som en långsiktig lösning att hantera deras tillväxt. Den tydliga stoppunkten idag är när de växt så pass mycket att det inte längre finns tillräckligt bra flexibla alternativ för dem.

Som med allt i city är det överrepresenterat av tillväxtbolag och då framförallt inom tech kanske, men vi ser att i stort sett alla typer av branscher har sett sig efter dessa lösningar över de senaste åren - vingårdar, börsnoterade läkemedelsbolag, advokater och momsbefriade företag. Hinder existerar inte längre.

Hur stort kan coworking bli?
Om vi breddar definitionen till flexibla kontor, som vi tror på, så finns det ingen anledning till att vi på sikt inte har det som grundinställning. Kontorsavtal skrivs på flexibla villkor, med flexibla kringtjänster, och kunden får själv bestämma om de vill komma ner i pris eller göra anpassningar genom att skriva ett längre avtal.

Det coworkingbranschen är extremt duktiga på är att vara kundorienterade och lyhörda, och här behöver fastighetsbranschen ta efter.

Som förmedlare märker vi att uthyrningsprocesserna tillsammans med kontorshotell är betydligt enklare för kunderna, enkla avtal, e-sign, färdiga lokaler, professionell aktör som driftar kontoret

Det har skett en strukturförändring i hur man som företag agerar och tänker idag tack vare den digitaliseringsvåg som påskyndats under oandemin. SMEer är betydligt snabbrörligare och kräver en högre grad av flexibilitet i sitt företagande - vilket coworking lämpar sig utmärkt för. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


yta.se är Stockholms ledande tjänst för förmedling av coworking. Genom spetskompetens kring Stockholms coworkingmarknad har vi digitaliserat och effektiviserat resan för företag att hitta rätt lösning för just deras team

Kontakter

Daniel Olsson

Daniel Olsson

Presskontakt Chief Marketing Officer +46 (0) 70 491 32 44
Viktor Söderström

Viktor Söderström

Presskontakt Chief Executive Officer +46 (0) 73 545 56 78

Relaterat innehåll

yta.se - Creating Homes for Teams to Thrive in

yta.se är Sveriges ledande tjänst för förmedling av coworking och kontor. Genom spetskompetens kring Stockholms kontors- och coworkingmarknad har vi digitaliserat och effektiviserat resan för företag att hitta rätt lösning för deras team

yta.se
Kungsgatan 64
111 22 Stockholm
Sverige